Prin toate activitãţile noastre dorim sã valorizãm persoana vârstnicã – tezaur de experienţã, studii, meserie, activitate, familie – pur şi simplu Viaţa…
Originalitatea conceptului și a standardelor de calitate după care funcționează acest Centru, se bazează pe înlãturarea ideii de a face un mix, axându-ne pe o anumitã problematicã a vârstei a treia, care este Demenţa şi, în acest context, am înglobat un complex de servicii, îmbinând problema de sãnãtate, problema socialã şi ideea de familie. Conceptul şi modalitatea de implementare a sa în cadrul acestui Centru – este cartea noastrã de vizită.
Activitãţile care se desfãşoarã la „Casa Bunicilor” sunt planificate în prealabil, se pliazã în cele mai mici detalii pe patologia, personalitatea, evoluţia stãrii de sãnãtate a persoanei vârstnice și se realizează conform principiului: „ne îngrijim de bunicii noştri ca de proprii bunici într-un mediu familial, ţinând cont de toate aspectele care cresc calitatea vieţii”.
Activitățile zilnice sunt adaptate după necesitățile și prioritățile bunicilor de fiecare zi: începând cu programul de dimineață care este pliat pe nevoile de somn, aranjarea pentru întreaga zi, micul dejun, activități de destindere, gustarea, masa de prânz, siesta, programul relaxant de după-masă, gustarea, încheind ziua cu cina și pregătirea pentru culcare. În funcție de preferințele fiecăruia ieșim la o plimbare sau pur și simplu ne relaxăm pe terasă, în zilele cu temperaturi adecvate pentru acest gen de activitate.
Cazarea persoanelor vârstnice se face pe o perioadã scurtã sau lungă în camere cu o atmosferă caldă și primitoare ceea ce oferă bunicilor un sentiment de siguranță și confort psihic.
Vârstnicii în general, iar cei cu Demenţă în special, au o imunitate aproape inexistentã, de aceea noi am cãutat sã gãsim „o formulã” nutriţionalã care sã vinã în ajutorul lor în a preîntâmpina apariţia complicaţiilor care pot apare în cazul Demenţei (infecţiile).
Luând în considerare acest aspect, regimul de hranã al unui bunic este foarte bogat atât calitativ în vitamine, glucide, proteine animale şi vegetale, lipide, cât și cantitativ.
Asistenţa medicalã are caracter permanent, bunicii fiind supravegheaţi în permanenţã, oferindu-li-se consultaţie şi tratament de specialitate adecvat fiecărei patologii şi este oferitã de o echipã multidisciplinarã care este atent coordonatã de însãşi creatoarea Centrului.
Un aspect important în îngrijirea bunicilor este igiena corporală. În funcţie de capacitatea de discernământ, gradul de mobilitate și cerinţele personale, ne asigurăm că fiecare beneficiază de ajutorul necesar pentru realizarea și menținerea continuă a igienei corporale; produsele de igienă corporală precum și scutecele pentru incontinență sunt adaptate fiecărui bunic, potrivit tipului de piele. Bunicii sunt toaletaţi zilnic si celor cu incontinenţă li se schimbă scutecul ori de cate ori este nevoie. Pentru cei imobilizaţi la pat se realizează manevrele de prevenire a escarelor de decubit prin utilizarea echipamentelor specifice pentru prevenirea acestora.
Un alt aspect important este asigurarea serviciilor de cosmetică: tuns, coafat, vopsit, bărbierit, manichiură, pedichiură, aceste servicii au menirea să crească confortul psihic și fizic al persoanei vârstnice, să întărească stima de sine, să-i îmbunătăţească imaginea, să o valorizeze.